BLOEMEN OM VAN TE SNOEPEN

 

 

Sommige bloemennamen klinken je beslist bekend in de oren. Andere zijn misschien volslagen onbekend. Hoe dan ook: ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om er eens kennis mee te maken. Vergeet ook niet dat sommige bloemen beschermd zijn. Die pluk je dan alleen in je tuin of je koopt het gedroogde kruid in de handel.

 

 

Boerenwormkruid of reinvaren

            (Tanacetum vulgare)

 

De boeren gebruikten het kruid om hun vee en het boerengezin te verlossen van wormen. De oude naam is reinvaren of koekenkruid. Dodonaeus heeft het over de oude naam van de plant

‘ Reynvaer oft wormen- crudt’.

 

Waar komt die naam ‘ reinvaren’ vandaan? Kan je je afvragen. Als de boer op de ‘rein’, het braakliggende strookje tussen twee akkers, ‘reinvaren’ zag staan, nam hij er wat van mee naar huis. Die reinvaren leek op varen, zeker als de bloem er nog niet in stond. Vandaar de naam. Nu kent de landbouwer de plant als ‘boerenwormkruid’. Hij wilde koeienwormen met deze plant de stuipen op h et lijf jagen want hij wist dat die wormen allergisch zijn voor dit kruid. Vandaar de naam ‘wormen- crudt’

 

Afhankelijk van de streek staken de bewoners verschillende kruiden bij elkaar. Aan de Maaskant plukten onze voorouders op 15 augustus enkel boerenwormkruid voor hun kruidenwis. Op andere plaatsen in Limburg deden ze er nog bijvoet bij. Ze bonden zo’n tuil dan samen met bitterzoetlinten. De ruiker hing daarna naast de open haard. De kruidentuil hielp het gezin in moeilijke tijden. Als het bijvoorbeeld donderde en bliksemde, brak de boerin vlug een stuk van de gedroogde kruidenwis af en gooide dat in het vuur. Met de devote smeekbede a.u.b. de bliksemschichten niet te laten inslaan op haar huis, waarin kruiden in de haard werden geofferd voor de goden van dienst.

 

Sint- Medard kreeg in die tijd ook zijn deel van de koek. Die speelde het heel link. Hij had iedereen overtuigd dat hij voor goed weer kon zorgen. En wat deed elke diepgelovige boerin bij het pannenkoeken bakken? Juist! De helft van het pannenkoekendeeg kieperde ze aan het venster uit om Medards gunsten af te smeken. De heidense Donar, die eeuwenlang voor het goede weer had gezorgd, was door de christelijke leer al een tijdje afgevoerd. Maar Sint- Medard nam die rol op de net genoemde voorwaarde natuurlijk graag over. De ene zijn dood is de andere zijn pannenkoek.

 

Als je ooit in Diest komt, ga dan langs in de taverne van het begijnhof. Daar kan je een ‘kruidenkoek’ bestellen. Dat is een pannenkoek met boerenwormkruid in. Oudere mensen, met wat meer tijd, plukken het boerenwormkruid, als het nog maar enkele centimeters groot is. Dan kan je het zonder problemen verwerken in je gerechten. Ze vriezen het in en gebruiken het kruid heel het jaar door.

Ook op andere plekken kan je van deze kruidenkoeken eten. Als je ze zelf bakt, maak dan grote, dikke pannenkoeken. Geen flensjes. Hak de jonge reinvarenscheutjes in stukjes en doe bij het deeg. Gewoon bakken. Met boter en zout of met kandijsiroop zijn ze een echte lekkernij. Maar als ze wat rusten en opnieuw opgewarmd worden zijn ze nog beter.

 

Pluk de boerenwormkruidblaadjes regelmatig af. Dan heb je telkens verse, groene mini blaadjes.

 

Opgelet: gebruik alleen maar jonge boerenwormkruidblaadjes. In de grotere bladeren zitten minder geschikte stoffen, onder andere thujon. Als je daar teveel van binnenkrijgt, kan je vergiftigingsverschijnselen krijgen. Gebruik geen boerenwormkruid als je zwanger bent. Het kruid werkt abortief!!

 

Dit kruid is licht giftig en mag dus niet langdurig en in grote dosissen worden gebruikt.

 

Koningskaars

            (Verbascum thapsus)

 

Waarschijnlijk komt de naam ‘verbascum’ van het Latijnse woord ‘barba’. Dat werd op zijn beurt ‘barbascum’ en eindigde als ‘verbascum’. Barbascum betekent ‘bebaarde plant’. Terecht, want de plant heeft heel wollige, zachte bladeren.

 

‘thapsus’ verwijst waarschijnlijk naar het Siciliaanse schiereiland Thapsos. Daar komt de plant veel voor.

 

De naam toorts vertelt ons dat de lange bloemaren vroeger als toorts dienst deden. Daarvoor smeerden ze de lange aren in met pek, hars of vet.

 

Culinair:

Sla

Je sla krijgt een zomers tintje, als je er gele koningskaarsbloemen op legt. Ze houden zich niet erg lang goed. Leg ze daarom op het laatste moment erop.

 

Thee

Verbascumthee is altijd lekker in de zomer. Het zou zonde zijn, als je hem alleen om kwaaltjes te voorkomen gebruikte.

Voor de thee neem je 1 eetlepel bloemen. Overgiet met die met een kop kokend water en laat 5 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit met een heel fijn zeefje. Op de bloemen zitten namelijk kleine haartjes en die zouden wel eens kunnen irriteren. Drink 4 koppen thee per dag. Je kunt de bloemen ook drogen. Dan kun je het hele jaar door Verbascumthee drinken.

Pluk de bloemen als ze helemaal droog zijn. Droog de bloemen warm, donker en luchtig. Je kunt ook de bloemen bij andere theesamenstellingen doen om ze kleuriger te maken.

 

Weetje

Je merkt al vlug dat de bloemen tijdens het droogproces na een tijdje vaak bruin worden. Daarom is het verstandig om je bloemen in een warmeluchtoven te drogen. Maar al worden ze bruin, je thee kleurt- raar maar waar- mooi geel.

Of de bruine bloemen nog dezelfde geneeskrachtige waarde hebben is een ander paar mouwen.

 

Volksgeneeskunde

Hoest

Thee van koningskaarsbloemen lost slijm op en maakt vastzittende, irriterende hoest los. Daarbij weert deze thee ook ontstekingen.

Hildegard Von Bingen beschrijft de plant als ze het heeft over longproblemen.

Zij kookt koningskaars, samen met andere kruiden die goed zijn tegen de hoest, in witte wijn. Dan doet ze alles door een dunne handdoek:

“Drink deze wijn twee tot drie weken lang. Liefst op je nuchtere maag. Maar je kunt hem ook na het eten drinken, tot je weer gezond bent.”

 

Depressie

Hildegard Von Bingen schreef in één van haar boeken:” Wie een treurig hart heeft, moet de toorts samen met vlees en vis koken.”

 

Huishouding

Met de gedroogde ( bruine) bloemen kun je een aftreksel maken. Overgiet hiervoor 50 gr bloemen met een liter kokend water en laat 20 minuten trekken.

Zeef de bloemen eruit en spoel je haren met dit aftreksel als je een lichtere haartint wenst.

De bloemen bleken je haar.

 

Tabak

Onze voorouders droogden de bladeren wel eens, versneden ze en mengden ze dan met hun tabak. Op die manier hadden ze meer tabak en probeerden ze al van in het begin iets te doen tegen hun rokershoest.

 

Schoenzool

Wie alternatieve inlegzooltjes wil, legt net als onze voorouders verbascumbladeren in zijn schoenen. Ze gaan niet lang mee, maar het aanbod is groot.

 

In de tuin

Soorten

Mottekruid: Verbascum blattaria

Stalkaars: Verbascum densiflorum

Zwarte toorts: Verbascum nigrum

Keizerskaars: Verbascum phlomoides of Verbascum thapsiforme

Vlokkige toorts: Verbascum pulverulentum

 

Verlanglijstje

Een droge, goed doorlatende bodem en zon zijn van belang.

Als je bodem te vochtig is, kun je het vergeten. Hij doet het nog liever tussen stenen en arme grond.

En als hij het naar zijn zin heeft, zaait hij zichzelf uit. En hoe…

 

Oogst

Het eerste jaar valt er niet veel te oogsten. Dan vormt de plant een rozet met wollige, lichtgrijs- groene bladeren. Het tweede jaar komt de bloem erin.

De gele bloemen op een lange aar kun je oogsten van juli tot aan de herfst.

Het merkwaardige is dat je al de bloempjes zorgvuldig afplukt en dat ’s anderendaags weer alles vol staat. Pluk ze gerust, want de bloemen bloeien maar één dag.

Versgeplukte bloemen ruiken een beetje speciaal. Eens gedroogd ruiken ze een beetje naar honing.

 

Kaasjeskruid

            (Malva neglecta, Malva sylvestris)

 

Vroeger

Het Griekse woord “Malassoo” betekent ‘verzachten of week maken’. Daarvan is Malva afgeleid. Het zou ook kunnen dat het Hebreeuwse woord “Malluah” (groente die je als salade kunt gebruiken) garant staat voor de geslachtsnaam Malva.

Er zijn heel wat soorten kaasjeskruid. Het zaad van deze plant lijkt wat op kleine Edammerkaasjes. Daarom heet de plant kaasjeskruid.

Onze voorouders snoepten op weg naar school van deze ‘snoepzaadjes’.

 

Toepassingen in de keuken

Spinazie

Jonge kaasjeskruidstengels kwamen vroeger geregeld op tafel als groente, bereid zoals spinazie.

 

Thee met kleur

Pluk de bloemen van groot kaasjeskruid als ze nog niet helemaal open zijn. Droog ze warm, donker en luchtig en bewaar ze in een bruine poreuze zak.

Als je lichte thee toch een mooi kleurtje wil geven kan dat met kaasjeskruidbloemen. Ze kleuren de thee paars.

Ook de groene blaadjes kan je drogen om er samen met de bloemen kaasjeskruidthee van te maken. Vergeet niet dat deze thee enkel met lauw water( nachtje laten trekken) kan maken als je van de helende kracht van de slijmstoffen wil genieten.

 

Toepassingen in de volksgeneeskunde

Kruid voor alle ziekten

Vroeger heette het kaasjeskruid Herbra omniumorbium of ‘kruid voor alle ziekten’. De geneeskracht van deze plant stond in de tijd van Karel de Grote hoog aangeschreven. Maar ook lang voor deze tijd schreef de arts dit kruid voor om mond-, keel- en strottenhoofdontsteking te genezen, want hij wist: “kaasjeskruid maakt zacht wat hard is en laat weer stromen wat vast zit.”

 

Ruwe handen en voeten

Trakteer je handen en voeten eens regelmatig op een aftreksel van 30 gr kaasjeskruid, dat je overgiet met 1 liter lauw water en laat gedurende een nachtje trekken. Je handen worden na een tijdje weer zacht.

 

Huid

Niet enkel slijmvliezen van je keel maar ook die van je darmstelsel en zelfs je huid zijn gebaat met kaasjeskruid. Als je al eens zaadjes van kaasjeskruid of een stokroos, twee verwante plantengeslachten, hebt verzamelt, zal je misschien herinneren dat deze planten een beetje plakken. Dat is niet toevallig. Zij maken immers een soort lijmstof aan. Deze lijmstof zwelt op in ons spijsverteringsstelsel en dient als laxatief. Het verzacht een geïrriteerd maag- darmkanaal.

Je kunt je geïrriteerde huid ook verzorgen met kompressen gedrenkt in kaasjeskruidaftreksel.

Olie, gemaakt van de bloemen, helpen bij ontstekingen van de huid en andere huidproblemen.

Raadpleeg je arts als het om een ernstige aandoening gaat.

 

Thee

Kaasjeskruidthee is goed voor de stembanden. Als je veel praat of zingt mag deze thee niet ontbreken op je menu. Kaasjeskruid bevat buitengewoon veel slijmstof en bedekt het ontstoken weefsel. Kaasjeskruid werkt verzachtend op het slijmvlies van je luchtwegen en op de mond- en keelholte. Slijmstoffen zijn een specialiteit van de kaasjeskruidfamilie.

Kaasjeskruid behoort tot de kruiden die je niet mag overgieten met kokend water. Kokend water maakt de werking van de slijmstoffen ongedaan.

Neem een theelepel gedroogd kruid(bloemen en bladeren), overgiet met lauw water en laat een nachtje staan. Zo vernietig je het heilzame plantenslijm niet. Warm de thee ’s morgens even op tot hij drinkklaar is. Laat de thee zeker niet koken. Zeef de thee en drink hem met kleine slokjes op. De smaak is vrij neutraal en zacht. Deze thee werkt in op de bovenste luchtwegen en de mond- en keelholte. Hij overdekt de mond en de keel met een slijmlaagje. Als je een kop kaasjeskruidthee drinkt, voel je duidelijk het beschermlaagje dat heilzaam inwerkt. Als je hees bent, een geïrriteerde keel hebt, als je keel rood en warm is, drink dan een kop van dit kaasjeskruidthee- extract per dag.

 

Toepassingen in de tuin

Soorten

Er zijn in totaal een 20- tal soorten. Als je de cultivars meerekent zijn het er nog een pak meer. Hier een greep uit het aanbod.

Klein kaasjeskruid: Malva neglecta of Malva vulgaris

Groot kaasjeskruid: Malva sylvestris- kan soms groter dan 1 meter worden.

Muskuskaasjeskruid: Malva mochata- heeft een muskusachtig geurtje en verfijnde roze tot

  lichtpaarse bloemblaadjes.

Vijfdelig kaasjeskruid: Malva alcea- heeft grote, lichtpaarse tot roze bloemen en gelobd blad.

Lisbloem kaasjeskruid: Malva parviflora-

Rond kaasjeskruid: Malva pussila

Dessertbladen: Malva verticillata

 

Verlanglijstje

Kaasjeskruid groeit graag op stikstofrijke, goed doorlaatbare grond.

Groot kaasjeskruid heeft graag zon.

 

Oogst

De bloemen kan je beginnen oogsten in juni. Eind september is het meestal gedaan met de bloei.

 

Vermeerderen

De plant is doorlevend als het niet te hard vriest. Dek ze daarom af in de winter. Je kunt kaasjeskruid best planten van half maart tot eind mei.

 

Weetjes

Hommels, bijen en distelvlinders zijn fervente Malva fans.

 

Griekse alant

            (Inula helenium)

 

Hoe komen kruiden en bloemen toch maar aan hun naam zal je denken.

Wel, ‘Inula’ komt van het Griekse woord ‘inaein’, dat wil zeggen ‘reinigen’.

‘Helenium’ komt waarschijnlijk van het Griekse woord ‘helenion’ en dat betekent ‘zon’.

De Nederlandse naam ‘alant‘ is afgeleid van een oud Hoogduits werkwoord. Vrij vertaald betekent het ‘groeiend’.

Volgens de overlevering zou de plant alant geboren zijn uit de berouwvolle tranen van de mooie Helena. Ja inderdaad, die Helena die Paris ook wel zag zitten en haar daarom schaakte. De Trojaanse oorlog was toen niet meer veraf.

Wat een naam niet allemaal te vertellen heeft!

 

Toepassingen in de keuken

Bladeren

In principe zijn die ook eetbaar. Maar ze smaken sterk en zijn nogal bitter. Daarom stonden de bladeren niet dadelijk in de ‘high lights’ om het voedsel te verfijnen.

 

Wortel

Hier gaat het vooral om de wortelstok en wortels. Je kunt de wortel vers gebruiken maar je kan hem ook drogen. Was hem, verdeel in stukjes en droog hem in een warmeluchtoven of op een warme plek. Zorg dat de temperatuur niet boven de 40 graden gaat. Het kan weken duren voor hij helemaal droog is.

Geraspte alantwortel geeft een aparte smaak aan je vissausjes.

 

Snoepjes

Vooral in de tijd van Elisabeth I waren gekonfijte wortelsnoepjes in. De zachtste delen van de wortel kookten ijverige handen in suikerwater.

 

Toepassingen in de volksgeneeskunde

Wortel

Het gebruik van de wortel is beter bekend. Die is vanbinnen wit en aan de buitenkant aarde rood. De twee- of driejarige wortel oogst je best laat in de herfst. Dan pas zit ze vol waardevolle stoffen met helende werking.

Alfred Vogel zegt hierover: “In de wortel zitten bitterstoffen waar insuline en allerlei minerale bestanddelen in voorkomen. Die werken gunstig op longproblemen zoals een kramphoest, ouderdomshoest of astma.”

De wortel heeft vooral op de slijmvliezen een gunstig effect. De wortel heeft de meeste kracht als hij twee jaar oud is. De gedroogde alantwortel ruikt sterk, doet een beetje denken aan kamfer en smaakt bitter. Maar dat mag de pret niet drukken. Meestal gebruik je een moedertinctuur (een alcoholisch aftreksel). Maar ook aftreksels doen hun dienst, zeker als het gaat om kinderen.

Een aftreksel maak je zo:

Overgiet 25 gr alantwortel met 1 liter kokend water en laat 20 minuten trekken. Zeef de wortel eruit en doe er een beetje honing bij. Drink in de loop van de dag met slokjes op.

 

Opgelet: Griekse alant stimuleert de menstruatie. Daarom mag je deze plant niet gebruiken als je zwanger bent.

 

Toepassingen in de huishouding

De plant krijgt heel grote bladeren, als hij op de juiste bodem staat. Die bladeren kun je gebruiken om op een dienblad te leggen. Dat ziet er echt mooi uit. Het bedekt de bodem van het hele dienblad. Je kunt de bladeren natuurlijk ook in grote manden leggen of gebruiken als afdek sierblad op grote bokalen. Leg het deksel van de grote bokaal op het blad. Snij een cirkel uit, drie centimeter groter dan het deksel. Draai het deksel op de pot en leg de bladcirkel op je deksel. Maak vast met een elastiekje. Doe er nu nog een stuk raffia rond. Het ziet er leuk uit en blijft heel lang mooi.

 

Toepassingen in de tuin

Soorten

Er zijn heel wat soorten alant. Bijvoorbeeld de Engelse alant. Linneus noemde deze plant Inula britannica. Daarom staat er na de Latijnse naam van de plant een ‘L’. Botanicus C.P. Thunberg uit Uppsala noemde diezelfde plant Inula japonica. En daarom staat er na de Latijnse plantennaam ‘Thumb’.

Eenzelfde plant kan dus verschillende namen hebben. Dat schept soms wel eens verwarring. De bloemen van de Engelse alant lijken erg op die van de Griekse alant maar de bladeren zijn veel kleiner. Die wordt maximum maar 90 cm groot. Verder is er nog wilgeblad alant, Inula salicina L, donkerkruid, Inula vulgaris Trev., en berg alant, Inula montana L.

 

Verlanglijstje

Griekse alant houdt van zon of halfschaduw. Verder staat er op zijn verlanglijstje: een goed doorlatende, vruchtbare, lemige grond, niet te rijk bemest.

 

Vermeerderen

Dat kan door de plant te zaaien of te scheuren. Als je de wortels oogst kan je een wortelstuk met ‘een oog’ erop(daar komt de nieuwe scheut) weer in de grond stoppen.

 

Weetje

Vergis je niet. Als de plant het naar zijn zin heeft kan ze 1,5 tot 2 meter groot worden. Ze heeft heel wat ruimte nodig en is een echte blikvanger. Vooral haar bladeren zijn spectaculair. Als je de bloemen bekijkt denk je meteen: “Wat moet zo’n imposante plant met zo een petieterige bloemen doen?” Misschien dat hij daarom zoveel indruk maakt met zijn zaad. Zorg ervoor dat je de bloemen niet in zaad laat komen. Als je dat doet kan je ten strijde trekken tegen honderden planten die overal in je tuin de kop opsteken.

Deze plant ontbrak zelden in de boerenhof.

Tegenwoordig staat hij meestal mooi te wezen in een border.

 

Lavendel

            (Lavendula officinalis)

 

 

Lavendel vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord ‘lavara’ en dat betekend wassen.

 

Toepassingen in de volksgeneeskunde

Kan lavendel je echt rustig maken?

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat als je aan lavendel ruikt, de alfastralen achteraan de hersenen toenemen. Daardoor ontspan je meer. Als kinderen in huis te druk worden, kunnen een paar druppeltjes etherische olie ze misschien wat rustiger maken. Doe een druppeltje ervan op de polsen en voetjes.

In Japan verstuiven ze etherische olie van lavendel om de stresssfeer in kantoorruimten te verminderen.

 

Kruiden met een blauwe kleur zijn goed tegen ‘zenuwen’. Soms is die blauwe kleur iets dieper, als gevolg van kalium en fosfor in de bodem. Dat zijn dan inderdaad belangrijke stoffen voor de beheersing van de zenuwen. Verstuif maar eens een beetje lavendelwater in d kamer. In normale omstandigheden maakt de lavendel de aanwezigen rustiger en prettiger in de omgang.

 

Is lavendelolie zalvend voor brandwonden?

 

Verzorging van brandwonden is één van de vele traditionele gebruiken van lavendelolie. Verscheidene onderzoeken bestudeerden reeds de ontsmettende werking van deze olie, wat op zich niet zo uitzonderlijk is. Essentiële oliën van heel wat planten kunnen de groei van bacteriën en schimmels tegenhouden.

Onderzoeken bij konijnen en bij muizen toonden ook een zekere lokaal verdovende werking aan, wat interessant is bij brandwonden die toch altijd pijnlijk zijn. Bij de muizen remde de olie ook ontstekingen. En misschien doet de olie nog wel meer, waar we nog geen weet van hebben.

 

Beschermt lavendel tegen kanker?

 

We kennen lavendel als een ontsmettend en rustgevend kruid. Enkele Italiaanse wetenschappers zagen dat de essentiële olie van lavendel ook een zogenaamde anti- mutagene werking heeft. Mutagenen zijn stoffen die veranderingen teweegbrengen in ons DNA. Deze veranderingen kunnen gemakkelijk leiden tot kanker. Lavendel slaagt erin de werking van mutagenen tegen te gaan, en helpt zo kanker te voorkomen.

 

Hoofdpijn

 

Wanneer je gespannen bent, trek je onbewust je nekspieren aan. Daarvan kan je spanningshoofdpijn krijgen. Je krijgt een doffe pijn aan beide kanten van je hoofd. Smeer een druppeltje olie op je slapen maar wrijf niet in je ogen. Of masseer je nekspieren met een beetje olie. Wat ook kan helpen is een voetbad met wat olie. Dan trekt de spanning uit je hoofd en je gedachten komen tot rust na een drukke dag. De spanning ontlaadt via je voeten. Het is merkwaardig hoe vaak dit middeltje helpt.

 

Slapeloosheid

 

Een druppeltje EO (Etherische Olie) op je hoofdkussen of een lavendelkussentje in je bed om aan te ruiken helpt je ontspannen. Je kunt ook gebruik maken van een ontspannend lavendelbad om goed te kunnen slapen. Als je lavendelolie aan je badwater wilt toevoegen, moet je altijd een draagstof gebruiken. Dat moet je trouwens bij alle etherische oliën doen. Anders krijg je olievlekken op het badwater, een beetje zoals de ogen op kippenbouillon. Je kunt gebruik maken van verschillende emulgators( draagstoffen): melk, amandelolie, een neutrale badolie. Zeezout met enkele druppels EO van lavendel helpt dubbel.

 

Wintervoeten

 

EO helpt in veel gevallen ook tegen wintervoeten. Doe twee druppels olie en citroen bij 1 eetlepel amandelolie en masseer je voeten. Lavendel werkt verfrissend, antiseptisch en verzacht sterke pijn. Citroen werkt verfrissend, versterkend en anti- septisch.

 

Insectenbeten

 

EO van lavendel op de beet verlicht de pijn en ontsmet.

 

 

Acne

 

Lavendelwater stimuleert de celvernieuwing en werkt ontsmettend. Daarom is het goed om je gezicht er mee te deppen.

 

Wonden

 

EO ontsmet en neemt de pijn weg. Daarom genezen wonden vlugger.

 

Krampen in de benen

 

Neem een basisolie, bijvoorbeeld amandelolie, en doe er enkele druppels olie van lavendin bij. Lavendin heeft een lichte kamfergeur en werkt daarom beter op de spieren dan lavendel.

 

Toepassingen in de keuken.

 

Voor je gerechten gebruik je best Lavendula officinalis of Lavendula angustiflora. De andere lavendelsoorten smaken soms te kamferachtig zoals lavendin(een kruising tussen de echte lavendel en spijklavendel). Je gerechten krijgen dan meer een medicijnsmaak. Lavendin wordt snel bitter door het koken. Je kunt zowel gedroogde als verse lavendelbloemen in je gerechten gebruiken. De verse bloemen smaken nog lekkerder. Je gebruikt dan twee keer zoveel bloemen dan van gedroogde. Gebruik enkel bloemen uit je eigen tuin. Dan weet je dat er geen pesticide in je gerecht zit. Gebruik lavendel met mate. Als je er teveel van gebruikt kan hij je zintuigen verdoven.

 

Azijn.

 

Vul een mooi flesje met artisanale witte wijn of rijstazijn. Steek hierin verse takjes lavendel en een opengesneden vanillestokje. Voor een pittige smaak kan je er nog een paar mosterdzaadjes bijdoen.

 

 

 

terug