AARDAPPELEN MET SPEKJES

 

 

IngrediŽnten:    500 gr vastkokende aardappelen, 500 gr wortelen, halve knolselder, 1 ui, 350 gr gerookte spekblokjes,

                         2 1/2de dl room, 100 gr gemalen gruyŤre, boter, kruiden.

 

 

Bereiding:         schraap de wortelen en schil de knolselder. Snij beide groenten in fijne staafjes en blancheer ze 5 minuten in

                         lichtgezouten water. Laat ze goed uitlekken.

 

                        Pel de ui en snipper hem fijn. Fruit de snippers glazig in een beetje boter. Giet er de room bij en laat 1 minuut

                        doorkoken.

                       

                        Voeg er, van het vuur af, de gemalen kaas aan toe. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid de kaassaus naar

                        smaak.

 

                        Kook de geschilde aardappelen gaar in gezouten water. Snijd ze in dunne plakjes.

 

                        Laat de spekblokjes zonder vetstof uitbakken in een pan. Giet overtollig spekvet weg. Doe een beetje boter in de

                        pan en leg de aardappelen erin. Bak ze een tweetal minuten.

 

                        Schep de helft van de aardappelen en het spek in een ovenschaal. Bedek met de geblancheerde groenten en leg

                        daar de rest van de aardappelen en het spek op.

 

                        Giet de kaasroom erover. Beleg met vlokjes boter en zet de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven van

                        175įC.

 

 

 

 

terug